Wyposażenie piekarni – czego nie może zabraknąć?

Chleb to produkt spożywany przez większość ludzi, dlatego bardzo trudno sobie wyobrazić sytuację, w której z jakiegoś powodu masowo przestaliby go kupować. Nie dziwi zatem fakt, że z roku na rok wzrasta liczba osób decydujących się na otwarcie własnej piekarni. Aby sprawnie funkcjonowała, należy ją koniecznie wyposażyć w szereg specjalistycznych urządzeń oraz akcesoriów. Jednym z nich jest garownia, czyli specjalna komora przeznaczona do rozrostu ciasta w optymalnych warunkach. 

Bez dobrego pieca modułowego ani rusz

Podstawowym wyposażeniem każdej piekarni powinny być meble służące do przechowywania i eksponowania chleba, bułek oraz innych wyrobów. Mowa tutaj w szczególności o specjalnych regałach sklepowych i ladach piekarniczych. Zaleca się wybieranie modeli odznaczających się wysoką stabilnością i łatwością w utrzymaniu czystości. Drugą niezbędną kategorią sprzętów są piece modułowe, wyposażone w funkcję regulacji stref ciepła i pozwalające na perfekcyjne dostosowanie warunków wypieku do potrzeb określonego produktu (z dotykowym panelem sterowania).

Oprócz tego nie obejdzie się bez wytrzymałego miksera gastronomicznego ze zbiornikiem o sporej pojemności (najlepiej do 40 l) oraz porządnej, wysokowydajnej krajalnicy do chleba z ostrym nożem i podajnikiem odpornym na pęknięcie. Doskonalej jakości krajalnice można zamówić na https://ibis.net.pl/sklep/krajalnice-do-chleba/. Pozostałe przydatne urządzenia to: mieszarka, mikrofalówka, zamrażalnik, waga, kasa fiskalna, komora garownicza, młynek rozdrabniający, schładzacz do wody i różnorodne akcesoria pomocnicze (ubijaki piany, skrobki, łopatki, szpachelki, pędzle, wałki, znaczniki, noże czy wycinarki). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − osiem =