Klasyfikacja win

Wina klasyfikuje się ze względu na ich jakość, czyli przestrzeganie konkretnych przepisów dotyczących ich produkcji. Jednym z najprostszych i najmniej od winnicy wymagających gatunków win są tzw. wina stołowe. Nie muszą one pochodzić z gron zebranych z danego regionu kraju, mają niższe wymagania, jeśli chodzi o ilość alkoholu zawartego w trunku, wydajności z hektara oraz jeśli chodzi o sposób ich starzenia się. Wiele z tych win jest również dosładzanych, aby uzyskać lepszy smak.

Kolejnym gatunkiem wina jest wino regionalne. Tutaj już istnieje wymóg co do tego, by były wytwarzane z gron zebranych w danym regionie, który jest wypisany na etykiecie, ale ich procent zawartości w winie i jakość nie musi spełniać rygorów stawianych przez wina jakościowe. Regionalne wino musi również mieć wyższy poziom zawartości alkoholu, a w niektórych krajach pozwala się na ich dosładzanie. Na końcu są oczywiście wina jakościowe, które bezwarunkowo muszą spełniać wszelkie kryteria wytwarzania. Jednymi z najlepszych win są te powstające we Włoszech. Ich ofertę można sprawdzić na https://www.profilwino.pl/pl/c/Wlochy/73.

Inny gatunek wina

Oprócz wyżej wymienionych istnieje także wino koszerne. Tradycyjnie jest to wino produkowane przez Żydów, przy produkcji którego trzeba przestrzegać bardzo surowych wymogów. Jego jakość musi zostać zatwierdzona przez rabina, który poświadcza o jego koszerności. Wielu smakoszy szuka tego typu win ze względu na ich bardzo wysoką jakość i dokładną produkcję z gatunkowych gron.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × cztery =