Profesjonalna restauracja,tak jak i każdy inny zakład gastronomiczny, powinna zostać zaprojektowana przede wszystkim funkcjonalnie. Odpowiednie rozmieszczenie wszelkich działów lokalu pozwala nie tylko oszczędzić czas potrzebny do przygotowania potraw, ale także upłynnić całą pracę i mieć pewność, że na żadnym etapie przygotowań ani obsługi klienta nie będzie zgrzytów. Istnieją pewne odgórne zasady, które pomagają zaplanować cały lokal, jednak ich skuteczne zastosowanie wymaga odpowiedniej wprawy.
Jednym z głównych czynników wpływających na skuteczność restauracji jest tzw. układ funkcjonalny. Zapewnia on przede wszystkim jednokierunkowy przepływ surowców, półproduktów i potraw, maksymalne skrócenie dróg komunikacyjnych oraz taki podział pomieszczeń, by te związane ze sobą (np. miejsce do przygotowywania surowców i magazyn) były blisko siebie. Taki układ sprawi, że pracownicy intuicyjnie będą wyłapywali sposób pracy w restauracji i zmaksymalizują się jej zyski. W przygotowaniu go pomoże architekt wnętrz Rumia jest miejscowością,, gdzie można znaleźć profesjonalistów w tej dziedzinie.
Nie należy zapominać również o części przeznaczonej dla klientów lokalu. Powinna ona być zrealizowana tak, żeby każdy stolik miał swoją prywatność, a ponadto żeby całość prezentowała się dobrze i była spójna z myślą przewodnią restauracji. W tym również może pomóc doświadczony architekt Reda należy do grupy miast, w którym działają najlepsi fachowcy, jeśli chodzi o przemysł gastronomiczny.