Mięso zwierzęce to jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw. W naszym kraju najbardziej popularne są oczywiście drób, wieprzowina oraz wołowina, choć nierzadko stosuje się też dziczyznę czy baraninę. Przed rozpoczęciem smażenia lub gotowania mięsa należy je zawsze odpowiednio obrobić w celu m.in. wyeliminowania wszelkich nieczystości i uzyskania pożądanych porcji. W tym przypadku obróbkę dzielimy na brudną i suchą.
Pierwszym pożądanym etapem przygotowania mięsa jest jego dokładne umycie i osuszenie (ręcznikiem papierowym), a jeśli zostało wcześniej zamrożone, to całkowite rozmrożenie. Najlepiej robić to w oddzielnej komorze zlewu, tak aby żadne zanieczyszczenia z zewnątrz nie przedostały się na powierzchnię produktu. Drugi krok polega na podzieleniu mięsa na odpowiednie porcje. Służy do tego specjalny nóż z ergonomiczną rękojeścią i dosyć długim ostrzem (25 cm) wykonanym z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Kupimy go bez problemu w tym sklepie online: https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Noze-do-miesa/64.
Oczywiście nic nie stoi też na przeszkodzie, by mięso zmielić za pomocą elektrycznej maszynki albo rozdrobnić przy użyciu funkcjonalnego blendera kielichowego. Dodajmy, że drób wymaga zawsze umycia pod bieżącą wodą (ze szczególnym uwzględnieniem jam ciała danego ptaka), a wołowina i polędwica pod bardzo zimną wodą. Z kolei mięsa o ponadprzeciętnej zawartości tkanki tłuszczowej potrzebują oczyszczenia wyłącznie ciepłą wodą, bo łatwiej usuwa się z nich nieczystości.