Co to znaczy, że olej jest tłoczony na zimno?

Z roku na rok w społeczeństwie wzrasta świadomość na temat tego, jak istotna dla zdrowia jest odpowiednia dieta. Zaleca się spożywanie przede wszystkim  nieprzetworzonych produktów o naturalnym pochodzeniu, ponieważ posiadają wiele cennych witamin i składników odżywczych. Doskonałym przykładem są oleje zimnotłoczone. Pozyskuje się je z nasion, pestek i orzechów różnych roślin oleistych. 

Idealny dodatek do sałatek i nie tylko 

Oleje tłoczone na zimno charakteryzują się tym, że nie są poddawane ani rafinacji chemicznej, ani fizycznej. Najbardziej popularne spośród nich to olej lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek extra virgin. Kluczowe znaczenie w procesie ich produkcji ma temperatura, która wynosi maksymalnie 40-50 stopni Celsjusza. Dzięki temu nasiona nie zostają pozbawione absolutnie żadnych prozdrowotnych substancji (np. kwasów omega 3), a sam olej posiada niezwykle bogaty aromat i wspaniały, charakterystyczny smak, znakomicie podkreślający walory spożywanych potraw. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 10 =