Przetwory z owoców są w Polsce bardzo popularne. W każdym sklepie można kupić dżemy i konfitury. Jednak można też takie przysmaki zrobić w domu. Najczęściej wystarczą świeże owoce, cukier i środek żelujący w odpowiedniej proporcji, aby uzyskać smaczny dodatek do deserów czy kanapek. Jakie owoce leśne są najlepsze do zrobienia weków?
W lecie bardzo powszechna jest sprzedaż jagód leśnych, z których można zrobić wiele smacznych przetworów. Same jagody są jednym z najpopularniejszych owoców leśnych, z jakich zrobimy zarówno dżemy, jak i soki. Świetne są też przetwory z całych owoców zasypanych cukrem. Tak przygotowane jagody mają zastosowanie jako dodatek do słodkich ciast, ciastek, bułek, ale i dodatek do herbaty.
Do owoców leśnych zaliczymy też rośliny, które możemy spotkać w przydomowym ogrodzie. Maliny, borówki amerykańskie czy nawet truskawki nazywamy w ten sposób. Można kupić gotowe dżemy, owoce w galaretce lub żelu, albo powidła. Największym rarytasem jest sok z malin, ponieważ uchodzi za najsmaczniejszy środek stosowany w leczeniu przeziębienia. Z truskawek czy borówek najlepsze będą z kolei proste dżemy. Rozpływające się w ustach konfitury będą w kuchni niezastąpione.