Wędliny od lat królują na polskich stołach jako mięsne dodatki do kanapek. Jak rozpoznać dobrą jakościowo wędlinę? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak znaleźć dobrej jakości szynkę.
Często klienci sklepów nie zwracają uwagi na skład danego produktu. Pomimo tego, że w społeczeństwie mamy coraz większą świadomość o bezpośrednim wpływie spożywanego jedzenia na nasze zdrowie, nadal duża grupa osób kieruje się wyłącznie ceną podczas robienia zakupów. Czym więc powinna charakteryzować się dobrej jakości wędlina?
Wyprodukowanie dobrej jakości wędliny nie jest tanie, tak więc nie powinniśmy zwracać uwagi na najtańsze wyroby, które z wędliną często nie mają zbyt wiele wspólnego. Wysokiej jakości wyrobów wędliniarskich próżno szukać w cenie poniżej 35 złotych za kg.
Główną rzeczą na którą powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze wędliny powinna być zawartość mięsa w 100 g produktu. Sprawdza się tutaj zasada im więcej, tym lepiej. Warto również wybierać wędliny które mają jak najkrótszy skład.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na kolor wędliny. Nie powinien być on jednolity, a szynka powinna być sucha i nie pozostawiać mokrych plam. Dobrze jest wybierać wędliny o nieregularnym kształcie, z widocznymi włóknami.
Lokalne wędliny często są lepszej jakości, co przekłada się oczywiście na wyższą cenę. Tradycyjne domowe wędliny są przygotowywane na mniejszą skalę, więc producenci mają większą możliwość zachowania odpowiedniej wartości produktu. Z przykładową ofertą lokalnych wędlin możemy zapoznać się pod adresem https://lokalneo.pl/wedliny-187.
Dobrą wędlinę możemy znaleźć zarówno w supermarkecie jak i w lokalnym sklepie, najważniejsze jest jednak to, żebyśmy potrafili odróżnić dobrej jakości wyrób od napakowanego chemią kawałka mięsa.