Dobry restaurator, to osoba, która jednocześnie musi zadbać o wiele istotnych aspektów, takich jak nie tylko dobre jedzenie, ale i przyciągający klientów wystrój. Osoba mająca doświadczenie w prowadzeniu lokalu gastronomicznego, wie, jak wielkie znaczenie ma utrzymanie porządku zarówno w kuchni, jak i na sali. Czysta i zadbana podłoga świadczy o tym, że poważnie traktujemy swoją pracę oraz przede wszystkim osoby odwiedzające restaurację.
Kuchnia i wszelkie pomieszczenia użytkowe w lokalu gastronomicznym zgodnie z wymogami sanitarnymi powinny posiadać określony rodzaj podłoża. W większości przypadków restauratorzy decydują się na położenie płytek lub gumoleum, gdyż te rozwiązania pozwalają na szybkie wyczyszczenie podłogi. Pomieszczenia te narażone są na kontakt z wieloma trudnymi do usunięcia substancjami, dlatego zaleca się wybór takiej powierzchni, która nie będzie zbyt chłonna i delikatna.
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku części, w której przyjmowani są goście. Tam zaleca się wybór takiej podłogi, która będzie nadawała pomieszczeniu odpowiedniego klimatu. W tym przypadku najczęściej wybiera się deski podłogowe i parkiet. Są one nie tylko miłe dla oka, ale i powodują, że klimat lokalu nabiera ciepła i miłej atmosfery.
Wybór drewnianej podłogi pozwala na stworzenie przyjaznego wizerunku restauracji, gdyż lokale, w których zdecydowano się na wybór płytek, czy linoleum często kojarzą się ze stołówkami, barami mlecznymi itp. W przypadku desek podłogowych, czy parkietów, ich wybór będzie zawsze trafioną inwestycją.