Jaką patelnię wybrać?

Patelnia jest potrzebnym elementem w każdym domu, aby móc przyrządzać różnego rodzaju potrawy. Jaką patelnię zatem wybrać?

  1. Patelnie ceramiczne
    Patelnie te nagrzewają się równomiernie na całej powierzchni, dlatego też przygotowywanie na nich jakiejkolwiek potrawy nie stanowi problemu. Są w stanie przez dość długi czas utrzymać ciepło potraw, dzięki czemu nie trzeba utrzymywać ich na małym ogniu w celu zachowania temperatury. Powłoka ceramiczna jest odporna na zadrapania i łatwa w czyszczeniu. Nie wszystkie patelnie ceramiczne przystosowane są do kuchenek indukcyjnych.
  2. Patelnie teflonowe
    Po pierwsze zaznaczyć trzeba, że materiał teflonowy opracowany został przez firmę DuPont Co. i wyłącznie ta marka może używać znaku towarowego „Teflon®”. Patelnie teflonowe charakteryzują się śliską powłoką, do której nie przywierają dania podczas, a smażenie może odbywać się nawet bez tłuszczu. Niestety, powłoka ta nie jest odporna na zarysowania i nawet w przypadku małego uszkodzenia, traci swoje właściwości.
  3. Patelnie tytanowe
    Cechują się wysoką odpornością na zarysowania i uszkodzenia, dlatego używać można sztućców z jakiegokolwiek materiału. Patelnie tytanowe szybko się nagrzewają i nie przylegają do nich potrawy. Pośród tych zalet znajduje się także wada, a nią wysoka cena zakupu.

  4. Patelnie mineralne
    Jest to połączenie zalet powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym. Zapewnia to nie przywieranie do powierzchni patelni. Są to dość nowe patelnie, ale znajdują się już w ofertach kilku firm.

Ze wszystkich wymienionych wyżej rodzajów, najczęściej wybieranymi patelniami przez klientów są patelnie ceramiczne i teflonowe.

Artykuł napisany we współpracy z INTERIOR GASTRO sklepem internetowym oferującym wyposażenie gastronomiczne, np. lady sałatkowe, patelnie gastronomiczne, itd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + 4 =