Dieta z Hashimoto – co warto jeść?

Dieta z Hashimoto – co warto jeść?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Choroba Hashimoto to stan, w którym Twój układ odpornościowy atakuje tarczycę. W większości przypadków skutkuje to niedoczynnością tarczycy, która może powodować takie objawy jak zmęczenie, przyrost masy ciała, suchość skóry i wypadanie włosów. Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy, dotykając około 7 procent kobiet i 2 procent mężczyzn.

Dieta przeciwzapalna Hashimoto daje dobre rezultaty, ale to wymaga trochę czasu, aby dowiedzieć się, co działa najlepiej dla Ciebie. Kluczem jest unikanie pokarmów, które wyzwalają stan zapalny i unikanie pokarmów zawierających gluten lub nabiał, jeśli jesteś na nie wrażliwy. Oto kilka wskazówek dotyczących diety przy Hashimoto:

Unikaj glutenu

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest obecny w wielu przetworzonych produktach spożywczych i może powodować stan zapalny u osób z Hashimoto. Jeśli chcesz unikać glutenu, wyrób sobie nawyk czytania etykiet i unikania wszystkiego, co zawiera pszenicę lub inne wymienione wyżej ziarna. Możesz też spróbować przez tydzień nie jeść żadnych ziaren; pomoże to Twojemu organizmowi oczyścić się z zalegających toksyn, które mogą przyczyniać się do problemów z tarczycą.

Jedz dużo świeżych owoców i warzyw 

Świeże produkty są bogate w przeciwutleniacze i witaminy A, C, E i K – wszystkie te substancje są ważne dla utrzymania zdrowego poziomu hormonów. Ogranicz spożycie owoców z puszki lub soków, ponieważ często zawierają one duże ilości cukru (który może uszkodzić Twoje komórki).

Unikaj zbyt dużej ilości soi 

Soja zawiera goitrogeny – substancje chemiczne, które mogą hamować funkcje tarczycy poprzez blokowanie wychwytu jodu w tarczycy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*