Czym palić w piecu?

Czym palić w piecu?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wielkimi krokami zbliża się sezon grzewczy, więc większość właścicieli domów jednorodzinnych  zastanawia się nad zakupem materiału opałowego. Oczywiście jego rodzaj zależy przede wszystkim od tego, jaki mamy piec. Na rynku istnieje jednak wiele możliwości, które należy dopasować właśnie do niego. W związku z tym warto zastanowić się, który z materiałów opałowych jest najbardziej wydajny i zapewnia właściwy poziom temperatury w pomieszczeniach. Oprócz tego warto również kierować się jego ceną czy wpływem na środowisko naturalne. Wszystkie te elementy powinny mieć znaczący udział w wyborze konkretnego produktu.

Węgiel czy drewno?

Jeszcze do niedawna do palenia w piecu wykorzystywano wyłącznie węgiel lub drewno. Pierwszy dzielimy na kamienny, który jest zwykle grubszy i bardziej wydajny oraz brunatny i półbrunatny, który w porównaniu do kamiennego wykazuje gorsze parametry. Drewno również nadaje się do palenia. Musi być jednak niemalowane i nieimpregnowane. Wiele osób decyduje się również na ekogroszek, który ma nie tylko dobre parametry spalania, ale jest również neutralny dla środowiska, choć jest przecież pochodną węgla. Na rynku dostępnych jest wiele jego rodzajów, w tym TOP ekogroszek, czyli marka, która zapewnia produkty najwyższej jakości, w różnych wariantach wagowych. Z kolei alternatywą dla drewna jest pellet lub brykiet drzewny, produkowane z jego odpadów. Pozostają również brykiety ze zboża, słomy czy odpadów roślinnych różnego rodzaju (np. łupin z orzechów, pestek, szyszek).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*