Czarnuszka jako uniwersalny lek

Natura dostarcza nam roślin, które wykazują wiele cennych właściwości. Niewątpliwie należy do nich czarnuszka, która przez wiele  osób określana jest mianem wszechstronnego leku. Skąd takie przekonanie? Jakie właściwości posiadają te nasiona znane również jako czarny kminek? Przekonajmy się.

Siła nasion

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne, odtruwające, przeciwbólowe, a także antybiotyczne. Wspiera wytwarzanie żółci oraz przyspiesza produkcję moczu, działa również rozkurczowo. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom glukozy, minimalizuje również ryzyko zakrzepów i zatorów żylnych. Zwiększa odporność organizmu oraz zmniejsza obrzęki, jak i wykazuje działanie odkażające. Jako nieliczny produkt naturalny znajduje zastosowanie w leczeniu chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy,  a także różnego rodzaju alergii). Najnowsze badania wskazują, że może się okazać skuteczna w profilaktyce antynowotworowej. Największe korzyści mogłoby przynieść potwierdzenie faktu, że wspiera proces leczenia raka trzustki. Jak widać zastosowanie czarnuszki jest bardzo szerokie. Specjaliści wskazują, że warto ją włączyć podczas leczenia następujących chorób: astmy, alergii, chorób układu sercowo- naczyniowego, oddechowego, pokarmowego, zakażeniach grzybiczych, a także problemach dermatologicznych (trądzik, łuszczyca). Korzystając z dobrodziejstw, jakie gwarantuje czarnuszka, warto przestrzegać zbilansowanej diety wzbogaconej również innymi, cennymi produktami pochodzenia naturalnego takimi jak np. len mielony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × pięć =