Co jest potrzebne aby przygotować posiłek na świeżym powietrzu – grill, ognisko, a może palnik gazowy?

Co jest potrzebne aby przygotować posiłek na świeżym powietrzu – grill, ognisko, a może palnik gazowy?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Gotowanie w plenerze to czysta przyjemność. Nie tylko możemy cieszyć się wspaniałą letnią pogodą, ale również przygotowywać swoje ulubione potrawy w otoczeniu świeżego powietrza. By gotować w plenerze, potrzebujemy odmiennego sprzętu, niż tego, którego używamy w kuchni. Szukamy więc innego źródła ciepła niż nasza domowa kuchenka. Który jednak wybrać? Zależy to od wielu czynników, między innymi tego, gdzie, z jakiej okazji i co przyrządzamy. Poznasz dzisiaj zalety 3 sposobów ogrzewania jedzenia: grilla, ogniska i palnika.

Grill

Wpierw trzeba zauważyć, że mamy do wyboru dwa rodzaj grilla: węglowy i gazowy. Mimo licznych zwolenników bardziej tradycyjnej pierwszej opcji, druga jest bardziej komfortowym i zdrowym rodzajem. Grille sprawdzają się doskonale do mięs i warzyw, jednakże nie zrobimy na nich pełnoprawnego i zróżnicowanego posiłku.

Ognisko

Stare dobre ognisko. Pamiętajmy je z czasów naszej młodości, wraz z jego genialną atmosferą. Główną zaletą ogniska jest właśnie ona oraz możliwość socjalizacji, siedząc wokół naszego ognia. Kulinarnie sprawdza się ono średnio – pozwala nam na tylko najbardziej podstawowe podpiekanie produktów, jednocześnie zapewniając mniej komfortu od grilla.

Palnik

Palnik to stanowczo najbardziej uniwersalny i wygodny wybór z naszej trójki. Możemy używać na nim patelni czy woka, co pozwala na dużą różnorodność potraw przyrządzanych w plenerze. Dobrej jakoś palnik nie będzie miał też żadnych problemów z garnkami. Jeśli chcesz przenieść swoje kulinarne zdolności na świeże powietrze, odwiedź stronę: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/palnik-gazowy-do-woka-orientcook-moc-9800w/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*