Większości z nas Grecja kojarzy się życzliwością jej mieszkańców, z zabytkami, pięknymi plażami, wakacjami i piękną pogodą. Dla wielu osób ten południowy kraj to także niezwykła kuchnia śródziemnomorska. Pełna kolorów, witamin, warzyw i owoców morza. Pamiętać należy przede wszystkim o tym, że greckie potrawy są bardzo zdrowe, ale także niezwykle proste w przygotowaniu.
Potrawy przygotowywane przez Greków są smaczne, lekkostrawne, a także są źródłem wielu witamin i minerałów. Podstawą tej kuchni jest czosnek, oliwa z oliwek, owoce morza i bardzo dużo warzyw. Do przygotowania potraw używane są pomidory, papryka, świeże zioła, sery, ryby i baranina. Ponadto ogórki, orzechy, migdały, pszenica, liście winorośli. Nie może oczywiście zabraknąć najpopularniejszych greckich owoców, jakimi są oliwki, w tym oliwki kalamata. Wśród znanych greckich potraw znajdziemy musakę, gyros, souvlaki czy niezwykle popularną również na polskich stołach sałatkę grecką. To właśnie prostota i zdrowe składniki zachęcają do wykonywania tych dań. Bardzo ważne jest to, że właściwie wszystkie produkty bez problemu dostaniemy w polskich sklepach łącznie z oliwkami, migdałami czy serem feta.