Najczęściej używane rodzaje wag

Wagi to urządzenia służące do wyznaczania masy albo ciężaru różnych przedmiotów z konkretną dokładnością. Zazwyczaj pomiar odbywa się w oparciu o mechanizm równoważenia sił, ale także przy wykorzystaniu innych, bardziej zaawansowanych zjawisk fizycznych. Omawiane sprzęty są powszechnie używane zarówno w warunkach domowych, jak i w szeroko rozumianym przemyśle – dobiera się je oczywiście z uwzględnieniem przeznaczenia. Bardzo popularne są m.in. wagi apteczne, charakteryzujące się ogromną precyzją pomiaru.

Sprzęt niezbędny nie tylko w kuchni 

Najczęściej stosowanymi wagami są modele kuchenne, przeznaczone głównie do ważenia produktów spożywczych. Są one wystarczająco dokładne i spełniają wymagania większości przeciętnych użytkowników. Znacznie bardziej precyzyjne są natomiast wagi jubilerskie i apteczne, występujące przeważnie w postaci elektronicznej. Wyróżniają się doskonałą kalibracją i umożliwiają wyznaczanie masy bardzo drobnych obiektów, takich jak choćby elementy biżuterii, kamienie szlachetne, monety czy leki. Tego rodzaju urządzenia wykorzystuje się powszechnie m.in. w różnego rodzaju laboratoriach, placówkach badawczych, aptekach czy sklepach numizmatycznych.

Dużą popularnością cieszą się również wagi niemowlęce, idealnie wręcz przystosowane do pomiaru masy ciała noworodków i małych dzieci. Są stałym wyposażeniem w placówkach medycznych (np. szpitalach, przychodniach), gabinetach lekarskich i wielu domach prywatnych. Funkcjonalny i wytrzymały model kupimy w tym sklepie online: https://elektrowag.pl/pl/c/Wagi-niemowlece/37. Pozostałe często używane wagi to wersje sklepowe (szalkowe lub elektroniczne), platformowe oraz hakowe (zwane magazynowymi).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć + dziesięć =