Kilka potraw, które zyskają na smaku z grzybkami shitake

Kuchnia japońska zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność. Polacy poszukują orientalnych restauracji podających dania rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni i sami próbują gotować je we własnych domach. Jak jednak łatwo się domyślić, japońska kuchnia to w głównej mierze nietypowe składniki. Które spośród nich pozwalają tanim kosztem poczuć się jak w Tokio?

Lodówka miłośnika japońskiej kuchni – co się musi w niej z pewnością znaleźć?

Jednym z bardziej popularnych składników, które powszechnie w swoich daniach wykorzystują Japończycy, są grzyby shitake. Składnik ten Azjaci dodają do różnego rodzaju makaronów oraz dań typu ramen. Co więcej, grzyby shitake mogą być również głównym składnikiem różnego rodzaju sosów (podobnie, jak znane w naszym kraju pieczarki, czy też grzyby leśne) lub być spożywane na surowo, jako lekarstwo.

Z przykładową ofertą tego nietypowego dodatku do potraw można się zapoznać między innymi na stronie internetowej: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/grzyby-shitake-poku-100g-duze-5-7cm/.
Równie popularne, co grzybki shitake, są płatki bonito katsuobushi, czyli suszone płatki wędzonego, a następnie fermentowanego tuńczyka. Japończycy wykorzystują je jako przyprawę, której zadaniem jest wzbogacenie smaku ich dania narodowego, czyli ramenu. Gdzie w naszym kraju można kupić ten składnik?

Z przykładowym asortymentem sklepu, który ma w swojej ofercie płatki bonito katsuobushi, można się zapoznać między innymi na stronie internetowej: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/platki-bonito-katsuobushi-20g/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + pięć =