Patelnia jest potrzebnym elementem w każdym domu, aby móc przyrządzać różnego rodzaju potrawy. Jaką patelnię zatem wybrać?
- Patelnie ceramiczne
Patelnie te nagrzewają się równomiernie na całej powierzchni, dlatego też przygotowywanie na nich jakiejkolwiek potrawy nie stanowi problemu. Są w stanie przez dość długi czas utrzymać ciepło potraw, dzięki czemu nie trzeba utrzymywać ich na małym ogniu w celu zachowania temperatury. Powłoka ceramiczna jest odporna na zadrapania i łatwa w czyszczeniu. Nie wszystkie patelnie ceramiczne przystosowane są do kuchenek indukcyjnych.
- Patelnie teflonowe
Po pierwsze zaznaczyć trzeba, że materiał teflonowy opracowany został przez firmę DuPont Co. i wyłącznie ta marka może używać znaku towarowego „Teflon®”. Patelnie teflonowe charakteryzują się śliską powłoką, do której nie przywierają dania podczas, a smażenie może odbywać się nawet bez tłuszczu. Niestety, powłoka ta nie jest odporna na zarysowania i nawet w przypadku małego uszkodzenia, traci swoje właściwości.
- Patelnie tytanowe
Cechują się wysoką odpornością na zarysowania i uszkodzenia, dlatego używać można sztućców z jakiegokolwiek materiału. Patelnie tytanowe szybko się nagrzewają i nie przylegają do nich potrawy. Pośród tych zalet znajduje się także wada, a nią wysoka cena zakupu.
- Patelnie mineralne
Jest to połączenie zalet powłoki ceramicznej z materiałem mineralnym. Zapewnia to nie przywieranie do powierzchni patelni. Są to dość nowe patelnie, ale znajdują się już w ofertach kilku firm.
Ze wszystkich wymienionych wyżej rodzajów, najczęściej wybieranymi patelniami przez klientów są patelnie ceramiczne i teflonowe.
Artykuł napisany we współpracy z INTERIOR GASTRO sklepem internetowym oferującym wyposażenie gastronomiczne, np. lady sałatkowe, patelnie gastronomiczne, itd.