Transport produktów spożywczych jest szczególnie narażony ze względu na krótką trwałość wielu produktów spożywczych. Tym samym większość produktów spożywczych wymaga transportowania z wykorzystaniem chłodni. Wówczas niska temperatura znacznie ogranicza ilość bakterii oraz nie dopuszcza do ich rozwoju. Tym samym istnieje wówczas możliwość transportu żywności na większe odległości oraz w dłuższym okresie, na przykład uwzględniając dodatkowy przeładunek.
Żywność, która jest mrożona wymaga przechowywania w niskiej temperaturze. W tym celu należy wykorzystać chłodnię. Zaopatrzenie samochodów transportowych w urządzenia chłodnicze transport produktów i artykułów spożywczych staje się znacznie bardziej efektywny. Żywność może utrzymać wysokie wartości odżywcze oraz szereg związków mineralnych i witamin na bardzo długo. Wysokiej jakości urządzania i chłodnie można uzyskać na stronie https://thermocars.pl/. W ten sposób samochód transportowy staje się znacznie bardziej użyteczny oraz wyspecjalizowany w transporcie żywności. Dzięki wykorzystaniu chłodni żywność nie traci swojej niskiej temperatury jaką miała przed umieszczeniem jej do transportu. To bardzo ważne, aby nie doszło do rozmrażania produktów spożywczych.