Jak myć kuchenne akcesoria?

Gotowanie to dla wielu osób przyjemna forma spędzania wolnego czasu, która pozwala im się zrelaksować, zrobić coś miłego dla siebie i bliskich a także popuścić wodze fantazji. Przyrządzając posiłki korzystamy z wyposażenia charakterystycznego dla każdego domu, czyli z łyżek, garnuszków, patelni i tym podobnych. Sympatią cieszą się również akcesoria kuchenne, które znacznie usprawniają naszą pracę. Co należy o nich wiedzieć?

Ekologicznie i funkcjonalnie

Bambusowa deska do krojenia to produkt, który jest funkcjonalny, estetyczny a przy tym ekologiczny. Można kroić na niej mięso, warzywa, sery i wiele innych przysmaków. Bardzo szybko wysycha i nie chłonie wody. Aby służyła nam jak najdłużej, musimy dbać o jej czystość w odpowiedni sposób. Po każdym użyciu umyjmy ją wodą i wytrzyjmy tak, by powierzchnia była sucha. Raz na kilka dni możemy dodatkowo odkazić deskę przy pomocy soli i cytryny lub sody oczyszczonej i octu.

Skuteczność domowych sposobów

Jak skutecznie wyczyścić formy do pieczenia? Z powodzeniem zrobimy to między innymi przy pomocy domowych sposobów. I w tym przypadku przyda nam się soda oczyszczona i kwasek, które pomogą w pozbyciu się zabrudzeń i tłustych plam. Wystarczy równomiernie nałożyć środek na powierzchnię formy i wyczyścić ją przy użyciu mokrej ściereczki lub gąbki do mycia naczyń. Szklane formy do pieczenia możemy przywrócić do stanu używalności stosując również standardowy płyn do mycia naczyń i gorącą wodę. Taka mieszanka bez trudu poradzi sobie z tłuszczem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + 9 =