Co musi umieć obsługiwać kucharz

Obsługa sprzętów potrzebnych do przyrządzania potraw

Każdy szanujący się kucharz, aby przyrządzić jakiekolwiek potrawy, musi nauczyć się obsługi podstawowych sprzętów gastronomicznych. Zazwyczaj urządzenia przeznaczone do gastronomii mają wiele dodatkowych funkcji, dlatego są bardziej skomplikowane w obsłudze od takich samych sprzętów wykorzystywanych w domach. Żeby kucharz mógł cokolwiek przygotować, musi umieć przede wszystkim obsługiwać kuchnię gastronomiczną gazową lub elektryczną. Niezwykle ważna jest przy tym umiejętność panowania nad wielkością płomienia. Istotna jest również umiejętność obsługi pieców gastronomicznych konwekcyjno-parowych oraz płyt grillowych do smażenia.

Każdy kucharz powinien także umieć obsługiwać profesjonalne mikrofalówki. Urządzenia te są niezwykle pomocne w każdej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak działają i jakie mają dodatkowe funkcje. Na ogół kuchenki mikrofalowe do gastronomii wyposażone są w rozbudowany panel sterujący, za pomocą którego można programować sprzęt.

Obsługa dodatkowych maszyn i urządzeń

Rozwój technologii sprawia, że w kuchni gastronomicznej znajduje się coraz więcej sprzętu mechanicznego i elektrycznego. Wśród nowoczesnych urządzeń, które powinien umieć obsługiwać kucharz, znajdują się roboty kuchenne do wyrabiania ciast, blendery do miksowania produktów, naświetlacze do jaj, a także obieraczki elektryczne do warzyw oraz maszynki do mielenia i rozbijania mięsa.

Przydatna będzie również umiejętność obsługi szatkownicy, nadziewarki czy makaroniarki. Jeśli kucharz chce specjalizować się w przygotowywaniu deserów, powinien umieć prawidłowo obsługiwać gofrownicę oraz naleśnikarkę. Chociaż uruchomienie tych urządzeń jest zwykle banalnie proste, to wybranie i utrzymywanie optymalnej temperatury grzewczej wymaga pewnego doświadczenia oraz umiejętności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × jeden =