Ałun w proszku – praktyczne zastosowania

Ałun był pierwotnie stosowany jako produkt po goleniu, ponieważ tłumił krwawienie i przyspieszały gojenie się powstałych zacięć. Dziś ałun jest znany jako naturalny dezodorant. Fakt, że jest on naturalny, nie oznacza, że nie może być szkodliwy. Najpopularniejszym produktem kosmetycznym jest ałun potasowy.

Ałun jako wszechstronny kosmetyk

Odniesienia do używania ałunu jako dezodorantu pojawiły się już przed wiekami, więc nie jest to nowe odkrycie. Dziś jest reklamowany jako nieszkodliwy naturalny środek zapobiegający poceniu się, co nie jest całkowicie prawdziwe.

Ałun w proszku działa głównie jako dezodorant, ponieważ zabija bakterie, które powodują nieprzyjemne zapachy, ale ludzie, którzy oczekują efektu antyperspiracyjnego będą rozczarowani, ponieważ nie tłumi on pocenia się w ogóle.

Ałun był także tradycyjnym produktem do golenia. Po zastosowaniu w razie podrażnienia skóry szybko zatrzymuje krwawienie, a jego działanie antybakteryjne przyczynia się do szybszego gojenia ran. Dlatego do dziś niektórzy chwalą go jako skuteczny środek.

Z kolei wpływ ałunu na trądzik i opryszczkę nie jest potwierdzony klinicznie, ale jego właściwości antyseptyczne są znane i stosowane od wieków. Pomoc w leczeniu tych chorób polega na wcieraniu skóry dotkniętej chorobą tą substancją.

Ałun jest zatem zalecany jako uniwersalny środek antybakteryjny, wiążący i antyperspirant. Służy do mycia całego ciała lub moczenia nóg z nadmierną skłonnością do pocenia się. Był on również używany jako proszek i środek dezynfekujący do obuwia, eliminujący nieprzyjemny zapach butów. Nie pozostawia bowiem żadnych śladów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − siedem =