Zaplecze kuchenne w gastronomii znacznie różni się od tego, jakie jest w większości domów. Przede wszystkim wynika to z konieczności zachowania łatwiejszej higieny sprzętów, a co za tym idzie sposobów ich czyszczenia, jak również za sprawą konieczności przygotowywania znacznie większej ilości potraw, często w ilościach wprost hurtowych. Dlatego też kuchenne sprzęty powinny charakteryzować się przede wszystkim dużą wytrzymałością oraz odpowiednią mocą – często pracują one permanentnie na wysokich obrotach, nawet siedem dni w tygodniu. Nie sposób więc w restauracji czy w barze korzystać ze zwykłych sprzętów, które dostępne są w marketach czy w standardowych sieciówkach ze sprzętem AGD.
W kuchni w każdej restauracji niezbędne są przede wszystkim takie urządzenia jak miksery do ciasta. Są one przydatne nie tylko do wykonywania pizzy, ciasta na pierogi czy kluski, ale również do przygotowania ciasta drożdżowego czy kruchego. Polecane są przede wszystkim te miksery, które charakteryzuje wysoka moc (dzięki temu nie ma ryzyka spalenia się silnika) oraz dużą pojemność misy – wtedy można przygotować w szybki sposób dużą porcję ciasta jednorazowo. Wśród polecanych urządzeń tego typu jest między innymi mikser spiralne – jak chociażby ten z witryny https://www.unigastro.pl/pol_m_RODZAJ-LOKALU_PIZZERIA_Miksery-spiralne-do-ciasta-2522.html. Warto pamiętać o regularnym czyszczeniu sprzętu oraz jego odpowiedniej konserwacji – w końcu jest to niewątpliwie bardzo duża inwestycja dla każdego przedsiębiorstwa.