Garnki to niezbędne narzędzia w każdej kuchni. Na rynku dostępny jest ich szeroki wybór. Różnią się one nie tylko funkcją, wyglądem, ale również trwałością. Wiele osób zwraca przede wszystkim uwagę na ten ostatni czynnik. To dzięki niemu mogą cieszyć się z garnków przed długie lata. Inwestycja w dobrej jakości akcesoria zwraca się szybko, a my nie musimy martwić się o zakup nowych po kilku latach użytkowania. Jakie materiały zatem wybrać?
Dużą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej, które mają dobry stosunek jakości do ceny. Ich podstawową zaletą jest fakt, że nie ulegają korozji. Jednocześnie są wytrzymałe, solidne i higieniczne. Można je stosować w kuchni przez długie lata. Charakteryzują się dużą odpornością na wgniecenia, jak i uszkodzenia mechaniczne.
Alternatywą dla nich mogą być garnki żeliwne, które są solidnym wyborem. Choć nie są najtańsze, inwestycja ta wystarczy na długie lata użytkowania. Powstają z wysokowęglowego stopu żelaza i węgla. Oprócz tego, że są wytrzymałe i mocne, wykazują również odporność na różnego rodzaju uszkodzenia i zarysowania. Warto jednak pamiętać, że są cięższe niż pozostałe typy dostępne na rynku. Ponadto należy o nie specjalnie dbać, aby jak najdłużej utrzymać ich właściwości. W jaki sposób? Producenci zalecają, aby konserwować ich powierzchnię za pomocą oleju. Ponadto po każdym umyciu należy wytrzeć je dokładnie, usuwając całą wodę. Dopiero tak wysuszone garnki można odłożyć na półkę aż do następnego użycia.