Jak parzyć dobrą kawę?

Jak parzyć dobrą kawę?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Aromatyczna, gorąca kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków i nie tylko. Palone lub zmielone ziarna kawowca doskonale bowiem smakują i pobudzają cały organizm do działania, dodając mu mnóstwo energii. Dlatego wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki wypełnionej po brzegi tym wspaniałym napojem. Istnieją różne ciekawe metody parzenia kawy, dzięki którym każdy może poczuć się we własnym domu tak, jakby znajdował się we wnętrzu włoskiej kawiarni.

Jeden napój – wiele interesujących sposobów przygotowania

Decydując się na określony sposób parzenia warto zawsze wiedzieć, czy tak przygotowana kawa nie będzie miała przypadkiem złego wpływu na nasze zdrowie. Ta zasada dotyczy zwłaszcza osób o wyjątkowo wrażliwym żołądku. Pamiętajmy też, że oprócz metody przygotowania trunku liczy się sposób jego podania. Znacznie przyjemniej pije się bowiem kawę z ekskluzywnego serwisu, takiego jak choćby villeroy&boch caffe club, aniżeli ze zwykłego kubka czy szklanki.

Wracając jednak do tematu, istnieje kilka popularnych sposobów parzenia, o których warto napisać parę słów. Po pierwsze, kawę można przygotowywać w dzbanku. W tym przypadku drobno zmielone fusy zalewamy wrzątkiem, a w chwili, gdy opadną, od razu przelewamy napój do filiżanki.

Można też dodatkowo przecedzić go przez zwykłe kuchenne sitko. Kolejną znaną metodą parzenia jest kawa po turecku. Aby ją przygotować, należy do rondla wsypać ziarna i cukier, a następnie wlać wodę. Całość trzeba zagotować, powtarzając tę czynność przynajmniej dwukrotnie.

Następnie przelewa się napój do filiżanek i dodaje kardamon lub inne aromatyczne przyprawy. Ostatnim interesującym sposobem parzenia kawy jest przygotowanie jej w ekspresie ciśnieniowym. Doskonale nadają się do tego produkty marki Artisan, dzięki którym zrobimy aromatyczny i niezwykle smaczny napój. Są one dostępne na https://wenahome.pl/107-Linia-Artisan.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*