Czekolada gorzka – jakie ma zalety?

Czekolada gorzka – jakie ma zalety?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Gorzka czekolada to rodzaj czekolady, która jest produkowana z miazgi kakaowej, masła kakaowego i cukru. Miazga kakaowa nadaje ciemnej czekoladzie bogaty kolor i gorzki smak, a masło kakaowe sprawia, że jest ona gładka i kremowa. Cukier dodaje słodkości ciemnej czekoladzie i sprawia, że rozpływa się ona w ustach podczas jedzenia. Kluczem jest spożywanie odpowiedniego rodzaju czekolady mkfresh i z umiarem.

Korzyści zdrowotne wynikające z ciemnej czekolady obejmują:

Zdrowie serca 

Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, które pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne. Ciemna czekolada zawiera również potas i magnez, dwa minerały, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Poprawa nastroju 

Gorzka czekolada zawiera fenyloetyloaminę (PEA), która jest naturalną substancją chemiczną zwiększającą poziom mózgowej substancji chemicznej dopaminy, powodującej uczucie przyjemności i podniecenia. PEA pomaga również w skupieniu i koncentracji poprzez zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu.

Utrata wagi 

Gorzka czekolada może pomóc w utracie wagi, ponieważ jest bogata w błonnik i niskokaloryczna (100 gramów ciemnej czekolady ma około 360 kalorii), więc nie zawiera wielu innych składników, które przyczyniłyby się do przyrostu wagi, jak cukry czy tłuszcze). Błonnik pomaga wypełnić Cię, więc czujesz się pełny szybciej po zjedzeniu mniejszej ilości jedzenia, co może prowadzić do utraty wagi w czasie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*